Dag van de Overvloed

Dag van de Overvloed

Dat het Huis van Overvloed is afgebrand kort nadat het af was is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. In plaats van de opening van dit huis door ons teamlid Juul te vieren is 14 September uitgeroepen tot de Dag van de Overvloed. Lees hier meer.

Geschreven door:
Tags:
1
durftevragen FESTIVAL afterparty

durftevragen FESTIVAL afterparty

Even nagenieten van het durftevragen FESTIVAL. Voor iedereen die er niet bij was én voor iedereen die er wel bij was. Klik snel door naar de afterparty. Hier vind je een verzameling blogs, foto’s en een overzicht van tweets met #dtvfestival.


Opening door Linda Commandeur en Patty Golsteijn Foto: Bibi Veth

20130410-IMG_0074
Durftevragen-sessie met Nils Roemen Foto: René Wouters

20130410-IMG_0009
Verlanglijstjes Foto: René Wouters

durf te vragen festival - Maarssen
Eerste hulp na Durftevragen en Waarmaken Foto: Agnes Zwart

Geschreven door:
Tags:
0

We vieren… eh… een festival!

De Facebook-groep van Durftevragen had ineens 4.000 leden. Tijd voor een feestje vonden we! Nu er meer dan 5.700 leden zijn kunnen we natuurlijk niet anders dan er een compleet festival van maken. En groot gaat het worden…

Zo’n 300 deelnemers gaan in de area’s Durftevragen, Eerste Hulp na Durftevragen, Improviseren, Spelen, Experimenteren, Brainstormen, Versimpelen, Geven & Delen en Waarmaken aan de slag met workshops, werksessies, speelruimtes, inspiratiesessies, een geef- en deelmarkt, experimenten en andere gave dingen die we samen gaan bouwen. Meer over het programma binnenkort op de festivalwebsite.

En natuurlijk onmisbaar bij het Durftevragen Festival: we werken met waardebepaling achteraf. Heb je daar nog geen of weinig ervaring mee? Geen zorgen, we bieden je een uitgebreide uitleg vantevoren en natuurlijk alle ruimte voor vragen. Je kunt je hier alvast inlezen.

Een team van 11 mensen, gecoördineerd door durftevragenbegeleider Linda Commandeur en regelheld Patty Golsteijn, zorgt voor de organisatie. Maar niets is mogelijk zonder jouw hulp. Dus heb je nu al onwijs veel zin om mee te bouwen, denken en doen op woensdag 10 april 2013? Laat ons weten dat je erbij bent: schrijf je in!

Aanmelden graag via http://event.seats2meet.com/event/201/Durftevragen_Festival

Geschreven door:
Tags:
0
Durftevragen en de deeleconomie

Durftevragen en de deeleconomie

Waarom zou je alles voor jezelf houden, wanneer je toch niet alles (24 uur per dag) gebruikt? Door te delen ben je het niet kwijt. Bij Durftevragen noemen we dat sociale overwaarde. Over de hele wereld ontstaat ondertussen een heuse deeleconomie. Er zijn veel plekken waar kennis, auto’s, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door gedeeld worden.

Wij delen hier graag de initiatieven die we kennen. We hebben ze gerubriceerd op onderwerp.

Deel deze pagina met je vrienden, collega’s, familie. Hiermee zijn wij het niet kwijt. Sterker nog: het wordt meer en meer en meer.

Algemeen over deeleconomie
collaborativeconsumption.com
Meindmeister 
(grote mindmap met allemaal links naar websites)

Activiteiten
gidsy.com (activiteiten in steden over de hele wereld)

Auto delen of lenen
mywheels.nl
snappcar.nl
zoem.org (alleen electrische auto’s)
toogethr.com
samenrijden.nl
 van de ANWB
filenetwerken.nl
wego.nu/nl

Boeken
bookcrossing.com
zwerfboek.punt.nl

Hulp bieden
durftevragen.com (natuurlijk…)
ikhelpjewel.nl 
(coaches, hulpverleners en zorgverleners)
gavedingendoen.nl
openideo.com (internationaal open innovatie platform)
durvendelendoen.nl (scholen uit het voortgezet onderwijs delen kennis en ervaringen over innovaties)

Maaltijden
thuisafgehaald.nl

Overnachten
couchsurfing.org (bij iemand thuis slapen)
airbnb.com

 (unieke locaties van particulieren)
Ruil je huis
homeexchange.com
lovehomeswap.com
homelink.org
homechichome.com (speciaal voor designwoningen)

Spullen delen in de buurt
spullendelen.nl
buurhuur.nl of peerby.com
neighborgoods.net
 (internationaal óók in Nederland)
ruilen.nl (soort marktplaats met heel veel categorieën)
feelthejoy.nl
 (er worden diverse gifts aangeboden waarop je kan bieden door zelf een gift aan te bieden)
freesharing.org
 (internationaal,(nog) niet in Nederland)
overbijdeoverheid.nl (marktplaats voor (semi-)overheden)

Werkplekken
deelstoel.nl (deelstoelen voor ambtenaren: deel werkplekken, kennis en expertise)

 

Geschreven door:
Tags:
1

Is waardebepaling achteraf iets voor jou?

Bij Durftevragen kiezen we ervoor steeds opnieuw het gesprek aan te gaan over de waarde van ons werk. We willen onze manier van denken, onze werkwijze toegankelijk maken. We willen iets teweeg brengen. Laten zien dat het wél kan. En om zoveel mogelijk mensen te bereiken, willen we de drempel zo laag mogelijk houden. Dit betekent dat deelnemers of opdrachtgevers op verschillende manieren waarde terug kunnen geven. In de vorm van geld, of in de vorm van hulp, netwerk of middelen.


Hoe werkt dat in de praktijk?
Waardebepaling achteraf betekent vooral ook goed afstemmen vooraf. En daarbij mag je best een indicatie geven, in geld of iets anders. Want wat voor jou waarde heeft, kan voor een ander volledig waardeloos zijn. En andersom.

Wat zijn de drie meest voorkomende obstakels die wij tegenkomen?
1. Waardebepaling achteraf wordt verward met gratis.
2. Sommige organisaties willen toch een budget afspreken.
3. Soms geven mensen iets waar jij helemaal niet blij van wordt.

Hoe tackel je die?
1. Waardebepaling achteraf is niet gratis: leg uit dat je geen vrijwilligerswerk doet. Je komt waarde brengen. Je steekt tijd en energie in je werk. Je levert een bijdrage aan het resultaat.
2. Budget reserveren: je kunt een indicatie geven en mensen kunnen altijd achteraf beslissen of ze het meer of minder waard vonden. Overigens hoeft het niet altijd om geld te gaan.
3. Als anderen iets geven waar je niet blij van wordt: zet je verlanglijst online, vraag of je dingen ook door mag geven aan derden of maak een waardebepaling achteraf formulier. Wanneer mensen iets geven waar je niet blij van wordt, is het belangrijk hier in de communicatie aandacht aan te besteden, omdat de mensen vaak erg blij en tevreden zijn met hun eigen aanbod. Om ze dan te laten inzien waarom jij niet net zo blij bent kan aanvullende uitleg over waardebepaling achteraf helpen.

Wil je meer weten?
Neem dan eens een kijkje op deze sites:

http://durftevragen.com/waardebepaling-achteraf/
http://www.nilsroemen.com/waardebepaling/
http://martijnaslander.nl/waardebepaling-achteraf-en-lezingen/
http://www.waardebepalingachteraf.info/Home/tabid/587/language/nl-NL/Default.aspx
http://www.bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/business-model-added-value-afterwards

Geschreven door:
Tags:
0

Mensen verbinden “waarom”

Tijdens een durftevragen krijgen we vaak vragen van mensen met de mooiste ideeën. Thema’s variëren van duurzaamheid tot meer betrokkenheid binnen bedrijven creëren. Hierbij blijkt het mobiliseren van een netwerk vaak een groot vraagstuk. Opvallend is dat juist het mobiliseren en betrekken van mensen ook wanneer we een incompany Durftevragen  verzorgen, een belangrijke vraag blijft. Wat ons opvalt is dat mensen vaak… Read More

Geschreven door:
Tags:
5

Hoe ziet het er uit als het gelukt is?

Dan heb je eindelijk een mooie vraag en dan krijg je toch tips waar je niet helemaal gelukkig van wordt. Hoe kan dat nou? Waarschijnlijk vraag je naar een doel dat niet je einddoel is. Stel je voor: ik fiets elke dag van mijn huis naar mijn werk en ik heb nog nooit van auto’s… Read More

Geschreven door:
Tags:
1

De magie van een hoe-vraag

Begin je vraag met ‘Hoe…’. Op een hoe-vraag kunnen allerlei antwoorden komen en zitten eigenlijk de wie, wat en waar verpakt. Stel je maar voor, je wilt graag in contact komen met mensen die de wereld hebben rondgereisd. Als je dan vraagt ‘wie heeft de wereld rondgereisd?’ blijft het stil… Want niet zoveel mensen kunnen… Read More

Geschreven door:
Tags:
1

Cursus vragen voor beginners én gevorderden

De kunst van het vragen stellen is geen makkelijke. Niet zo een waar je mee geboren wordt. En anders is het in ieder geval zo dat je het vragen stellen in onze cultuur weer snel afleert. Want, kinderen die vragen worden overgeslagen. Na meer dan vijf jaar Durftevragen hebben wij wel gemerkt dat mensen elkaar… Read More

Geschreven door:
Tags:
0