(Qu)estland

‘Hoe start ik een geitenboerderij?’ was de eerste echte durftevragen-vraag ooit gesteld in Estland, in ‘ideeënstad’ Tartu, door Elina.
‘Ik heb een boerderij over die je mag lenen en mijn buurman heeft geiten over,’ was de eerste tip die ze kreeg, van Mart, 76 jaar oud.

Done. Opgelost, gelukt.

‘What the f#ck just happened?’ vroegen Nils en ik ons af. Wat is hier aan de hand? Even vermoedden we doorgestoken kaart, maar toen zei Elina: ‘This is scary,’ en zo zag ze er ook uit. Ineens kwam haar droom uit, zomaar, door het stellen van een vraag. Iets wat ze in Estland absoluut niet gewend zijn te doen, leerden we gistermiddag.

Esten zijn timide en lief, en hen wordt aangeleerd om in groepen niet het woord te nemen. ‘Wacht op je beurt’ zouden we in Nederland zeggen waarschijnlijk.

Het land is leeg, met grote glooiende grasvelden, afgewisseld met berken- en dennenbos. Het dunst bevolkte land van Europa. Onvoorstelbaar dat dit tot 3 jaar geleden vol rotzooi lag. Je kunt nu echt van de grond eten. Roggebrood eten ze hier vooral. Lekker.

Al enige tijd zoeken wij van durftevragen een systeem om alle overvloed en hulp in de wereld in kaart te brengen om te verbinden aan alle wensen en dromen die er zijn. Verschillende pogingen zo’n systeem te bouwen flopten meesterlijk. We hebben er zelfs de spreuk Yes, we can’t en hashtag #ifail aan over gehouden.

Onze gastheer in Tallinn, Henri, hoorde onze vraag aan en zei: ‘kijk eens wat we gebouwd hebben’

“what the f#ck just happened?” vroegen we ons weer af. Hij had zo’n beetje de communitytool gemaakt die wij voor ogen hebben. Open source en vrij beschikbaar voor iedere community ter wereld. Wow, wat een mooi middel, we gaan er snel mee aan de slag om het in Nederland uit te proberen.

Misschien dat we dan nog sneller mensen die geitenboerderijen willen beginnen kunnen verbinden aan mensen die boerderijen en geiten over hebben. We zullen zien.

2 gedachten over “(Qu)estland

Gesloten voor reacties.