Durftevragen in Afrika

We waren al heel blij dat we met Durftevragen over de grens gingen naar Belgie en Duitsland, maar inmiddels zijn er zelfds Afrikaanse kinderen die vol enthousiasme hun plannen aan het waarmaken zijn, met behulp van Durftevragen.

Ik kreeg namelijk een heel leuk mailtje van Elleke Krakau:

Afgelopen februari heb ik tijdens Hanzestimulansen aan de Hanzehogeschool in Groningen een workshop van jullie gevolgd.
Drie weken geleden ben ik naar Afrika vertrokken voor drie maanden ontwikkelingswerk in een sloppenwijk in Nairobi, Kenia.

Ik werk op een basisschool met de oudere kinderen aan Engels, Wiskunde en Sociale Studies. Maar daarnaast doe ik ook nog projecten om de kinderen naast het reguliere curriculum te stimuleren na te denken over hun toekomst, school en ook hun thuissituatie. Naast de heftige ervaring, ook heel dankbaar werk. Ik geniet vooral erg van het nieuwe project dat ik opgezet heb.

Ik was na de #durftevragen workshop erg geïnspireerd door het durftevragen-concept. Dus vorige week heb ik besloten het te gebruiken in groep 8. Nadat ik bij jullie had gecheckt of dat kon, en waar ik rekening mee moest houden begonnen de nodige voorbereiding. Uitleg goed in m’n hoofd, inkoop van spulletjes en een hoop enthousiasme.

Het begon allemaal wat stroef. Maar toen de kinderen eenmaal door hadden wat ze hiermee konden, bleek het een enorm succes. Nu willen ze het liefst dagelijks een aantal vragen doen!

In het begin waren de vragen vrij algemeen, maar inmiddels komen er ook wat persoonlijkere vragen. Natuurlijk zijn de antwoorden van heel andere orde hier dan in Nederland. Telefoon, internet en alles wat geld kost komt er niet in voor, maar de kinderen denken echt na over de vragen.

Normaal gesproken wordt er in de klas alleen gesproken wanneer de docent iemand een beurt geeft. Discipline en gehoorzaamheid is hier op school erg belangrijk, dus het is echt een verademing voor de kinderen dat ze eindelijk es iets mogen zeggen, wanneer het in ze opkomt. Al met al echt een ontzettend leuk project waar ik persoonlijk ook enorm veel plezier aan beleef!

Gaaf toch? Wij hadden zelf ook al nagedacht of we niet eens moesten verkennen of Durftevragen een impuls zou kunnen geven aan een nieuwe vorm van ontwikkelingswerk. Mensen weten zo veel! En kunnen zo veel. Dus misschien moeten wij als “rijke Westerlingen” vooral willen dat mensen uit ontwikkelingslanden dit zelf ook (nog meer) gaan inzien en inzetten.

We weten nog niet of het werkt, maar we gaan in ieder geval met een aantal andere creatieve geesten in Augustus naar Uganda om eens te experimenteren en onderzoeken hoe en of we een bijdrage kunnen leveren.

4 gedachten over “Durftevragen in Afrika

 1. Geweldig hoe jij met ‘Durf te vragen’ verder gaat en hoe het lijkt te gaan werken.Frans Roemen

 2. Hallo Elleke,

  Wat leuk om jouw enthousiaste verhaal te lezen! Ik ben zelf jarenlang werkzaam geweest in ontwikkelingssamenwerking voor projecten in Afrika, o.a. in Oeganda. Ik ben van huis uit Cultureel Antropoloog en heb een brede kennis van Afrikaanse culturen. Mocht je interesse hebben in tips, ideeën of eventueel andere deskundige contacten dan kun je me mailen.

  Heel veel succes in elk geval!

  Hartelijke groet,

  Wilma

 3. Hallo,

  Een beetje late reactie, maar heel erg bedankt voor jullie interesse. Ik heb erg veel plezier gehad, unieke ervaringen opgedaan en erg veel geleerd tijdens dit werk in Kenia! De vragen die veel gesteld werden bij de sessies waren meestal gerelateerd aan school of problemen met sociale relaties waar tieners tegen aan lopen. Daarnaast zijn er ook ernstigere vragen gekomen waar ik erg van onder de indruk was. Zo hebben we het gehad over mishandeling, prostitutie, ongewenste zwangerschappen, AIDS en vooral veel over armoede. Erg indrukwekkend, zoals jullie vast wel begrijpen! Ik hoop dat ik met het druftevragen concept deze kinderen een klein beetje heb kunnen helpen. Ik hoop dat ook zeker dat ik nog eens de kans krijg om iets vergelijkbaars te doen!

  Nogmaals bedankt voor jullie interesse!

  Groetjes, Elleke

Gesloten voor reacties.